Оплаченная реклама

luni, 25 februarie 2013

RAPORTUL DINTRE CENTRALIZARE SI AUTONOMIE

RAPORTUL DINTRE CENTRALIZARE SI AUTONOMIE - In activitatea organelor administratiei publice, centralizarea si autonomia constituie un tot unitar, care asigura desfasurarea in cele mai bune conditii a activitatii autoritatilor administratiei publice, satisfacerea optima a cerintelor sociale, atat generale, cat si locale, garantia obtinerii unor rezultate superioare in administratie.
- Prin centralizare se asigura unitatea in activitatea organelor administratiei publice, in realizarea intereselor generale ale societatii, prin subordonarea organelor inferioare fata de organelle superioare.
 - Autonomia organelor administrative face pozibila rezolvarea operative si adecvata a problemelor colectivitatii locale.
- Descentralizarea isi propune sa ofere organelor administratiei publice suficienta libertate de actiune pentru adaptarea lor imediata la specificul local, la schimbarile pe plan local, fara a se renunta la o anumita centralizare.
- Largirea autonomiei locale stimuleaza initiative locala, eliberand organelle centrale de un numar de probleme care privesc indeaproape colectivitatile locale, lasand rezolvarea acestora in sarcina organelor locale.
- Este necesar sa se sporeasca si sarcinile, atributiile, dar si raspunderile organelor locale ale administratiei de stat.
- Organele locale se preocupa de problemele sociale, economice si culturale, nu numai de interes local, ci si de interes national, care se ivesc in unitatea administrativ-teritoriala in care functioneaza.
- Astfel se infaptuieste o rodnica colaborare intre ministere, alte organe centrale ale administratiei publice, care realizeaza politica statului.
- Important este sa se stabileasca un raport optim intre centralizare si autonomie, in asa fel incat atat nevoile generale ale societatii, cat si cerintele colectivitatilor locale, sa fie cat mai bine satisfacute.
- Raportul intre centralizare si descentralizare nu este ceva imuabil, dat odata pentru totdeauna.
- Acest raport are un character dynamic, el modificandu-se in functie de cerintele fiecarei etape de dezvoltare a societatii, predominand fie centralizarea, cand este necesar sa se satisfaca cu prioritate nevoi sociale generale, fei descentralizarea, autonomia, in situatiile in care prioritate are satisfacerea cerintelor colectivitatilor locale.
- Centralizarea presupune in primul rand subordonare.
- Subordonarea intre autoritatile administratiei publice se realizeaza in functie de competenta organelor intre care se stabilesc relatii de subordonare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhiva