Оплаченная реклама

duminică, 11 august 2013

Analiza comparativa a aspiratoarelor

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICESTUDIU DE CAZ

Analiza comparativa a calitatii aspiratoarelor de praf
OPREA TEODORA VIVIANA
FACULTATEA DE COMERT
SECTIA MARKETING
ANUL I, SERIA A, GRUPA 304
BUCURESTI 2000
CUPRINS

                CAPITOLUL 1
                            Clasificarea marfurilor electrocasnice
                  
                   CAPITOLUL 2
                            Avantajele achizitionarii unui aspirator

                   CAPITOLUL 3
                            Principiul de functionare ; partile componente ale aspiratorului                            
                   CAPITOLUL 4
                            Prezentarea produselor firmelor concurente
                  
                  CAPITOLUL 5
                            5.1. Caracteristici de calitate
                            5.2. Clasificarea caracteristicilor de calitate

                   CAPITOLUL 6
                            Metode de evaluare si ierarhizare a produselor firmelor concurente
                            6.1. Tabelul caracteristicilor de calitate
                            6.2. Metoda expertizei pentru calculul ponderii caracteristicilor
                            6.3. Metoda matricei patratice
                            6.4. Aplicarea indicatorului complex al calitatii
6.5. Ierarhizarea produselor in functie de rezultatele obtinute in urma            calcularii indicatorului complex al calitatii
6.6. Grafice
CAPITOLUL 1


Clasificarea marfurilor electrocasnice
Marfurile electrocasnice sunt destinate sa realizeze o serie intreaga de operatiuni menite sa ridice gradul de confort din locuinta, unitati hoteliere si de alimentatie publica, sa faciliteze efectuarea unor activitati de gospodarie, bucatarie, terapie.
Intrucat produsele electrocasnice sunt consumatoare de energie electrica, in perioada actuala si in perspectiva, se pune problema modernizarii lor prin cresterea randamentului in utilizare, evitarea consumului inutil prin intreruperea automata cand se ating parametrii optimi.
Clasificarea marfurilor electrocasnice se face dupa mai multe criterii:
h   Dupa principiul de functionare
2.      Aparate si masini electromotrice sau electromecanice a caror functionare se bazeaza pe actiunea unui motor electric (aspirator de praf, frigidere cu compresie, congelatoarele etc.)
3.      Aparate si masini mixte care functioneaza pe baza principiilor electrotermic si electromecanic (masina de spalat cu incalzitor de apa, uscator de par etc.)
h   Dupa durata de actionare
1.      Aparate cu functinare continua, care pot functiona un timp indelungat la sarcina normala fara ca temperatura sa depaseasca limita admisa ; aceste aparate tind sa fie inlocuite datorita consumuluirelativ mare de energie electrica ; de exemplu :frigidere cu absorbtie, radiatoare fara termoregulator etc.
2.      Aparate cu functionare intermitenta, prevazute cu termoregulator, termostate care determina functionare in cicluri (util si in gol), sau deconecteaza total sau partial aparatele de la sursa de curent ; de exemplu frigiderele cu compresie, fiarele de calcat cu termoregulator etc.
3.      Aparate cu functionare de scurta durata. Aceste aparate functioneaza o anumita perioada de timp, stabilita in functie de tipul aparatului, pana cand ajung la o anumita temperatura, dupa care trebuie sa fie oprite in vederea racirii pana la temperatura mediului ambiant. De exemplu : aspiratoarele de praf, aparatele de macinat cafea etc.
h  Dupa gradul de protectie impotriva electrocutarii aparatele electrice se impart in cinci clase de protectie.
1.      Aparate electrice clasa ‘’0’’ de protectie au o izolatie de baza necesara functionarii, dar nu asigura protectie in cazul unor defectiuni si nu au legatura de scurgere la pamant : cordonul de alimentare este bifilar.
2.      Aparate electrice clasa ‘’01’’ de protectie au pe langa izolatie de baza necesara functionarii, inca o izolatie de protectie si borna pentru legare la pamant. Cordonul de alimentare este tot bifilar, fara contactul de scurgere, impamantarea se face direct la aparat.
3.      Aparate electrice clasa ‘’I’’ de protectie au izolatie de baza la toate conductoarele din aparat si legarea la pamant se face prin cordonul de alimentare trifilar.
4.      Aparate electrice clasa ‘’II’’ de protectie sunt inchise in carcase din material plastic electroizolant sau carcase metalice bine izolate de partile sub tensiune, asigurandu-se astfel evitarea completa a electrocutarii in timpul functionarii, nefiind necesara legarea la pamant.
5.      Aparate electrice clasa ‘’III’’ de protectie functioneaza la tensiuni scazute (sub 42 V) si nu prezinta pericol de electrocutare.
h  Dupa protectia  impotriva patrunderii apei, sunt aparate : obisnuite, neprotejate impotriva patrunderii apei (fiarele de calcat) ; protejate impotriva patrunderii picaturilor de apa (plitele electrice) ; protejate impotriva patrunderii stropilor de apa (masinile de spalat rufe) ; etanse (fierbatoarele electrice).
h  Dupa posibilitatile de manevrare sunt aparate : stationare (frigiderele, congelatoarele, etc.) ; mobile (aspiratoarele de praf) ; portabile (uscator de par, aparat de ras).
h   Dupa destinatie aparatele electrocasnice se impart in patru subgrupe :
 1. Aparate pentru pregatirea si pastrarea hranei (masini de gatit, frigidere)
 2. Aparate pentru executarea si ingrijirea vestimentatiei (masini de cusut, de spalat, fiare de calcat etc.)
 3. Aparate pentru intretinerea curateniei locuintei si asigurarea confortului (aspiratoare de praf, radiatoare, aparate de sters si lustruit parchetul, etc.)
 4. Aparate pentru terapie si igiena corporala (vibromasaj, uscator de par, ondulator electric, etc.)
Caracterizarea merceologica a marfurilor se va face pe subgrupele impartite dupa destinatie (criteriul al VI-lea).In zilele noastre o necesitate o reprezinta aspiratorul, cu ajutorul caruia curatenia unei incaperi se realizeaza fara prea mult efort.
Aspiratoarele de praf  electrice sunt destinate colectarii prafului si a impuritatilor de pe diferite obiecte casnice si din incaperi. Unele tipuri de aspiratoare pot efectua si alte operatiuni : de pulverizare, de spalare, de vopsire. Aspiratoarele se clasifica astfel :
a)     dupa forma constructiva si fluxul de aer :
·        aspiratoare cu flux orizontal ;
·        aspiratoare cu flux vertical.
b)     dupa modul de utilizare :
·        aspiratoare cu mobilitate redusa (Vifor, Buran)
·        aspiratoare mobile ( Samsung TC-9014 ; Rowenta Ambia) 
·        aspiratoare de mana (Rowenta AC-220)
c)      dupa modul de colectare a prafului :
·        aspiratoare cu colectarea aerului pe filtru
·        aspiratoare cu colectarea aerului cu praf exterioara filtrului (in sac colector alaturat)
·        aspiratoare cu colectarea prafului prin filtru si sac
d)     dupa complexitatea operatiilor pe care le efectueaza :
haspiratoare de praf simple, clasice: Rowenta-Ambia   RS180, Spacio RS-605, Goldstar-V-2600 THE, Philips-HR8837
haspiratoare pentru praf si lichide :Moulinex Q89, Rowenta aqua-cleanetteAC-220, AC-120.
haspiratoare de praf multifunctionale (cu spalator de covoare, aspirator de praf si mizerie grosiera, spalator de geamuri) Rowenta Bully 4 in1 RB-809, Bully 5 in 1 RB-829, Multicraft RU-100, Moulinex YO5-Super trio Compact 400 si Y04 Super Trio Compact 200, Philips Triathlon HR 6853.
CAPITOLUL 2


Avantajele achizitionarii unui aspirator


                  Aspiratorul reprezinta una dintre cele mai bune inventii ale secolului nostru. Oricine a inteles de ce este atat de important acest aparat cu ajutorul caruia poti sa lustruiesti incaperea in care locuiesti in cateva minute.
                  Daca se doreste un aspirator doar pentru praf se poate alege orice model din orice gama in functie de caracteristicile dorite (dimensiuni, nivel de zgomot, pret) sau un aspirator multifunctional ce va face totul :va aspira praful din tot apartamentul (chiar si din cele mai inguste locuri), va aspira pamantul si alte impuritati de pe terasa, va spala si curata covoarele textile in doua treceri temeinic si in profunzime, va spala si sterge geamuri, va indeparta firele de par ale animalelor pa care le detineti in apartamentul dumneavoastra, va indeparta praful din colturi, caneluri si orificii si multe alte operatii de curatare. Un astfel de aspirator este Rowenta Bully Turbo 6 in 1 RB-839.
                  Toate aceste operatii sunt realizate cu o tehnologie de varf ce asigura un confort deosebit. Dintre noile si cele mai importante realizari in domeniu putem aminti telecomanda cu infrarosii incorporata in maner, cu ajutorul careia se poate comanda cu usurinta, fara a fi nevoie sa va aplecati inutil, iar tubul de aspiratie telescopic poate fi reglat fara trepte exact la lungimea dorita de dumneavoastra.
                  Pentru persoanele alergice la praf exista diverse sisteme de filtrare a prafului si mirosurilor neplacute ce asigura o puritate absoluta a aerului de evacuare.
                  Pentru covoare si spatii plate exista perii ce se comuta automat asigurand o aspirare perfecta in ambele situatii. In ceea ce priveste colectarea prafului, aspiratoarele sunt dotate cu cate un sac usor detasabil, incapator, din panza sau hartie si filtru electrostatic pentru o filtrare cat mai buna a prafului.
                  Unele aspiratoare sunt dotate cu o curea de transport ce asigura un confort sporit pentru aspirarea comoda a treptelor si a spatiilor foarte inguste. Proiectarea compacta aerodinamica si greutatea mica face ca aceste aparate electrocasnice sa fie deosebit de practice si usor de utilizat, oferind rezultate foarte bune de curatare.
                  Pentru o curatenie rapida, aspiratorul cu acumulatori este indicat pentru curatenia curenta, cum ar fi aspirarea de praf, firimituri, scrum, pamant de flori, chiar si lichide. Este prevazut cu filtru permanent lavabil, rezervor de aspiratie transparent, adaptator pentru incarcarea acumulatorilor si dispozitiv pentru montarea pe perete.
                  Avand atatea intrebuintari si oferindu-ne atatea satisfactii, aspiratorul este un aparat ce nu trebuie sa lipseasca din nici o locuinta. El ne ajuta sa avem o viata mai comoda si mai curata.

 CAPITOLUL 3


Principiul de functionare ; partile componente ale aspiratorului

                  Aspiratoarele functioneaza prin crearea unei depresiuni in interiorul corpului aparatului in care aerul este aspirat cu praful si impuritatile detasabile. Impuritatile sunt retinute pe un filtru, iar aerul trece mai departe si raceste motorul, fiind apoi refulat in exteriorul aparatului.
                  Partile componente ale unui aspirator de praf sunt :
 1. carcasa aspiratorului
 2. filtru sau sac pentru praf
 3. turbina
 4. motorul electric
 5. accesoriile de absorbtie :
·        cordon de aspirare
·        tuburi de extindere
·        maner de prindere a tuburilor
·        perii – pentru aspirat covoare
                                   pentru tapiterie
                                   pentru suprafete netede si lucioase
                                   pentru calorifere
                  hpiese de alimentare cu curent electric

 1. Carcasa poate fi metalica sau din material plastic si contine piesele principale ale aspiratorului. Aici se gasesc :indicatorul de praf, butonul de deschidere, butonul de derulare a cordonului. Forma carcasei determina aspectul exterior si posibilitatea de manevrare (purtare in mana, tragere).
 2. Turbina in forma de disc cu palete, fiind rotit cu viteze mari, creeaza o depresiune pe una din fetele sale, refuland aerul cu presiune pe cealalta parte si obligand-ul sa circule fortat.
 3. Motorul electric de mare turatie, in functie de tipul aspiratorului, are o putere intre 500-1600W.
 4. Filtrul de praf, prin care circula aerul aspirat din incapere, retine impuritatile care se pot colecta intr-un filtru sac (in interior) sau sa cada de pe filtru intr-un alt sac colector. La cele mai noi modele se foloseste un sistem de 5-6 filtre, special proiectat pentru a filtra particulele de praf microscopice.
 5. Accesoriile de aspirare sau piesele de curatire consta in racorduri flexibile si piese de diferite forme pentru absorbirea prafului de pe mobilier, covoare, dusumele.
CAPITOLUL 4

Prezentarea produselor firmelor concurente

Produsul 1 : ETA 2407/400
                  ETA este cel mai mare producator ceh de produse electrocasnice, cu o traditie de 50 de ani in domeniu. Firma are aproape 40000 de angajati in 6 fabrici si a luat fiinta la Hlinsko, in 1943.
                  Programul de productie si vanzari al firmei ETA cuprinde produse electrocasnice din sapte categorii :
 • produse pentru curatenie
 • produse pentru prelucrarea mecanica a alimentelor
 • produse pentru tratarea termica a alimentelor
 • incalzitoare pentru incaperi
 • fiare de calcat
 • incalzitoare pentru apa
            In prezent programul de vanzari al firmei ETA cuprinde 51 de categorii
de produse in plus, exista cateva duzini de modele pentru export realizate pe baza cerintelor partenerilor externi.
                  Cu cativa ani in urma ETA a decis sa-si transforme profilul, devenind, din simplu producator, o firma cu profil de productie si comert. Si-a construit o retea proprie de magazine en-gross si en-detail precum si filiale pe piata locala si reprezentante comerciale in strainatate (Slovacia, Marea Britanie, Rusia, Austria)
                  Produsele electrocasnice apartin unei categorii de produse in care pentru a-si pastra piata sunt necesare nu numai calitate, preturi avantajoase si service, dar si imbunatatirea si inovarea continua a produselor. Din acest motiv vechile produse sunt mereu inlocuite cu altele noi. In 1995 , doar 15% din tipurile de produse erau mai vechi de 5 ani, in timp ce 35% erau mai noi de 3 ani. Majoritatea produselor sunt rezultatul proiectelor originale ale firmei ETA. Uneori specialistii ETA colaboreaza cu partenerii straini si se adapteaza cerintelor lor.

                  Aspiratoarele de praf ETA
                  Avantajele aspiratoarelor de praf ETA consta in zgomot redus, filtrare perfecta a aerului, costuri de folosinta minime, intrerupetor termic de apa pentru unele modele.
                  Caracteristicile tehnice generale pentru gama de aspiratoare de praf ETA 407, 0406 si 2406  :
 • carcasa dubla asigura zgomot redus
 • filtrare cvadrupla a aerului prin sacul dublu pentru praf+2 microfiltre
 • amortizorul impiedica distrugerea prin lovire a mobilei
 • existenta unei sigurante pentru prevenirea supraincalzirii motorului
 • rola automata de infasurare a cablului
 • protectie contra introducerii necorespunzatoare a sacului de praf
 • inlocuire usoara si igienica a sacului de praf
 • role mari pentru o miscare usoara
 • accesorii integrate


Tipul aspiratorului
ETA 0406
ETA 2406
ETA 1407
ETA 2407
ETA 2407/300
ETA 2407/400
ETA 3407
Tensiunea (V)
-
230
230
240
230
240
230
240
230
240
230
240
230
240
Puterea de intrare(W) la 220V
950
1100
1100
1100
1100
1400
1100
1400
1100
1400
Puterea maxima
1100
1200
1250
1250
1250
1250
1250
Presiunea la care functioneaza motorul(kPa)
21
21
21
21
21
21
21
Debitul de aer(motor)(l/s)
55
55
55
55
55
55
55
Dimensiunile corpului aspiratorului      (mm)
Lungime,inaltime,latime

                    540   /    440   /    266                   
Greutate (Kg)
6,5
6,5
6,7
6,7
6,7
6,7
6,7
Volumul sacului de hartie cu pereti dubli(l)
3,3
3,3
3,3
3,3
3,3
3,3
3,3
Microfiltru
2
2
2
2
2
2
2
Spatiu de actiune (m)
9
9
9
9
9
9
9
Lungimea cordonului flexibil (mm)
6
6
6
6
6
6
6
Rola automata de infasurare a cablului
+
+
+
+
+
+
+
Control electronic
-
+
-
+
+
+
+
Mod BOOSTER
-
-
-
-
+
+
+
Indicator umplere cu praf
+
+
+
+
+
+
+
Mod de control automat
-
-
-
-
-
-
+
Indicator de supraincalzire a motorului
-
-
-
+
+
+
+
Control mecanic al aspiratiei prevazut la maner
+
+
+
+
-
+
-
Tub de aspiratie de plastic din 2 parti
+
-
+
-
-
-
-
Tub de aspiratie de metal din 2 parti
-
+
-
+
+
+
-
Tipul duzei de la podea
2960
2960
2960
2960
2960
2960
2960
Accesorii integrate
+
+
+
+
+
+
+
Duza pentru tapiterie
+
+
+
+
+
+
+
Perie de aspiratie
+
+
+
+
+
+
+
Duza pentru spatii inguste
+
+
+
+
+
+
+


Produsul 2 : ROWENTA AMBIA RS-180
                  Scurta prezentare a produsului:
·        putere maxima 1300W
·        sistem de filtrare Ambia 5+1 cu filtru de carbune activ
·        filtru micro-activ-puritatea aerului la iesirea din filtru este de 99,97%
·        lungimea cablului 7m
·        culoare antracit-metalic
·        accesorii : tub flexibil, maner ergonomic cu perie incorporata pentru colturi si tapiterii, tub de metal telescopic, perie combinata, perie pentru colturi
·        reglare electronica a puterii de aspirare
·        motor cu trei trepte


Produsul 3 : MOULINEX Powerclean AK8

MOULINEX, adepta sloganului « Idei bune pentru o viata comoda » vine in sprijinul dumneavoastra. Aparatele Moulinex economisesc munca, timpul, dar nu si performanta. Pentru Moulinex cel mai important este clientul si dorintele sale, promovand tehnologii simple, rapide dar eficiente.


Model
Powerclean
Powerclean
Powerclean
Compact
Vectral
Vectral
Nr.art.
AK8
AK6
AK4
BG4
T67
T66
Randament max (W)
1600
1350
1250
1250
1600
1400
Greutate
6,3
6,15
5,9
5,1
6,9
6,9
Cantitate max de aer circulat (l/s)
37
38
36
36
65
60
Subpresiune(mmWS)
2700
2600
2400
2400
3500
3300
Reglarea puterii de aspirat
                                Elektronic
Sistem filtru aer
Clasa-S
de 6 ori
de 4 ori
de 4ori
de6ori
de5ori
Clapa turbo
i

Volum punga praf
3l
3l
3l
3l
5l
5l
Indicator punga praf
i
i
i

i
i
Punga praf(nr.art.)
AP801
AP801
AP801
AP2
W56
W56
Filtru super S (nr.art.)
BT102

Set antialergic(nr.art)
BT101

Accesoriu integrat
3 parti
3 parti
3 parti
2 parti
3 parti
3 parti
Teava de aspirat
telescop
telescop
metal
metal
telescop
metal
Fixarea tevii de aspirat
dubla
dubla
dubla

dubla
dubla
Perie  pentru podea
Auto-clean
Auto-clean
comfort
comfort
Combi-plus
Combi-plus
Glisare
i
i
i
i
i
i
Role rulare usoara
i
i
Infasurator de cablu
i
i
i
i
i
i


Produsul 4 : PANASONIC MC-E 862
            Panasonic este o fundatie a celebrei MATSUSHITA CO fondata de samuraiul Matsushita la Tokio in 1918. Firma ofera, printr-o strategie de piata echilibrata, o tehnica de inalta calitate, promovand o politica de dominare a pietei.”Pana” inseamna de fapt cel mai bun, deviza firmei fiind asadar “calitate suprema”. Marcile Panasonic/Technics sunt considerate de mult timp ca fiind printre liderii modiali in domeniul produselor electronice de larg consum si profesionale, avand o retea de fabricatie si distributie care acopera tot globul. Avand in vedere ca se apropie secolul XXI , Panasonic/Technics continua sa-si focalizeze energia si reputatia pentru dezvoltarea de produse de inalta performanta, utilizand tehnologii de fabricatie si componente de cea mai buna calitate. Pe langa mandria de a realiza produse de inalta calitate, Panasonic/ Technics perfectioneaza continuu serviciile oferite clientilor. Angajamentul firmei de realiza o satisfactie deplina a clientului presupune o permanenta receptivitate la vocea clientului si realizarea unor produse care sa satisfaca pe deplin cerintele consumatorului.
            Scurta prezentare a produsului Panasonic MC-E862
·        puterea maxima 1300W
·        putere reglabila
·        tub de metal
·        sistem de asezare verticala
·        greutate 6 kg
·        sistem de infasurare automata a cablului
·        fiabilitate 500 de ore

Produsul 5 : HOOVER 5513V
                  Produsele firmei Hoover aduc mai multa forta vietii pentru ca sunt concepute pentru a infrunta toate problemele de ordin casnic, intelegand nevoile speciale feminine privind igiena casei. O gama noua de produse a fost creata respectand traditia firmei care considera increderea un element primordial pentru reusita produselor sale. Solide, economice si usor de folosit, produsele firmei Hoover sunt de neinlocuit intr-o gospodarie moderna.
                  Scurta prezentare a produsului Hoover 5513V
·        putere maxima 1300W
·        putere de aspiratie 280W
·        capacitate sac 3,5l
·        lungime fir 8,2m
·        sistem de filtrare in 4 trepte
·        perie in 2 trepte
·        tub metalic din 2 bucati

Produsul 6 : PHILIPS VISIONS 8735 HR

            Pentru PHILIPS, unul dintre liderii mondiali in domeniul aparaturii electrocasnice si de uz personal, obiectivul principal il constituie realizarea de noi produse. Philips se straduieste permanent sa creeze produse care sa faca viata oamenilor mai usoara. Cu ajutorul mijloacelor celei mai recente tehnologii, Philips ofera solutii unice si relevante pentru a usura viata de zi cu zi. Dar consumatorul din zilele noastre doreste mai mult decat atat. Culoarea si designul sunt elemente importante de exprimare a modului in care dorim sa traim.
            Philips introduce periodic produse usor de utilizat in noi variante de culoare si design. In prezent, noul trend se face remarcat si in camera de zi, si in bucatarie: culoarea fildesului, portocaliu.
            VISION
Puterea de aspirare este cea care determina performanta adevarata a unui aspirator. Iata aspiratorul Vision cu : motor de inalta eficienta Turbomax, cu viteza sporita, sistemul imbunatatit de filtrare, care ofera putere acolo unde aceasta conteaza cu adevarat … la varf !
ASPIRATOR VISIONS 8735 HR
 motor de viteza mare si cu eficienta inalta de 1400W
 putere de aspirare 350W
 culisajul tubului la 3600
 rola de infasurare automata a cablului (8,5m) pentru o raxa larga de actiune
 sistem de 5 filtre Philips
 caseta de praf curata cu sac etansabil
 sac de praf mare cu capacitate de 4l
 tub telescopic
 accesorii integrate
 nivel de zgomot redus
 duza univesala
Caracteristici speciale
 control electronic al puterii
 oprire electrica “park and stop”
 culoare: albastru “noapte”
Sac de praf « Oslo+ » HR 6938 OSH


CAPITOLUL 5

5.1. Caracteristici de calitate

·        Puterea maxima a motorului este caracteristica principala a aspiratorului care determina si influenteaza marimile celorlalte proprietati. In functie de tip si destinatie (de uz casnic, hotelier, auto) ia valori diferite, de exemplu, la aspiratoarele de uz casnic variaza intre 600 si 1500 W.
Aspiratoarele moderne sunt prevazute cu reglaj electronic pentru mai multe trepte de putere, in functie de gradul de murdarie a suprafetei de curatat.
·        Depresiunea maxima exprima indirect eficacitatea si randamentul aspiratorului. Ea consta in diferenta de presiune atmosferica care se realizeaza intre spatiul din interiorul aspiratorului ca urmare a vitezei de rotatie a ventilatorului si mediul exterior, respectiv suprafetele obiectelor supuse aspirarii impuritatilor.
La aspiratoarele moderne exista mai multe trepte de alegere a depresiunii, in functie de gradul de murdarire a suprafetei.
Se exprima in mm coloana de aer si variaza intre 400 si 2000 in functie de destinatie. Cu cat valoarea este mai mare, cu atat creste puterea de aspirare.
·        Debitul de aer (fluxul de aer sau aerul refulat) exprima volumul de aer aspirat refulat in unitatea de timp. Aceasta caracteristica influenteaza eficienta operatiilor de stropire, vopsire, pulverizare. Se exprima in dm³/s si ia valori intre 10 si 40, in functie de tipul aspiratorului si de valoarea depresiunii maxime a aspiratorului.
·        Capacitatea de curatare a prafului si a firelor de pe covoare este determinata de valoarea depresiunii maxime. Marimea acestei caracteristici variaza intre 90 si 98%, in functie de tipul aspiratorului.
·        Fiabilitatea este exprimata, de regula, prin mediu de functionare fara nici o defectiune (MTBF). Se masoara in numar ore si se calculeaza cu relatia :  MTBF=Σti/n in care :
ti=timpul de functionare a fiecarui produs pana in momentul defectarii ;
n=numarul de produse supuse observarii.
Fiabilitatea este cuprinsa in intervalul 300 la 500 ore in functie de firma producatoare.
●    Capacitatea sacului colector determina frecventa operatiunii de golire sau schimbare a sacului (in cazul celor prevazute numai cu acest sistem). In prima situatie afecteaza comoditatea in utilizare, iar in cea de a doua cheltuielile de utilizare. Marimea acestei caracteristici variaza intre 4 si 6 l.

Caracteristici ecologice

 • Nivelul de zgomot maxim admis este cuprins intre 60 si 78 db. Se stie ca limita de suportabilitate a urechii omului este de 60 db ; o crestere cu 6-7 db inseamna de fapt dublarea zgomotului ceea ce influenteaza negativ gradul de confort din locuinta.
 • Numarul de filtre este de 4-6 si determina cantitatea de impuritati (praf) ramase in atmosfera datorita ineficientei filtrelor ; aceasta este o caracteristica importanta a aspiratorului pentru ca afecteaza calitatea aerului din incapere si cantitatea de praf care se redepune pe obiectele din incaperi.

      Caracteristici ergonomice

            Influenteaza gradul de comoditate al utilizatorului ca urmare a modului de ansamblare al accesoriilor care ofera sau nu pozitia normala in timpul folosirii.
            Manuirea usoara : reglarea electronica a puterii si a turatiei motorului; schimbarea pozitiei periilor in functie de suprafata de aspirat, covor sau parchet; dotarea cu senzori care indica gradul de umplere a sacului; posibilitatea de rotire a furtunului la 360° ; dotarea cu senzori care indica aparitia unor defectiuni ; lungimea cordonului de alimentare (5-8m) ; dispozitiv de strangere (infasurare) a cordonului de alimentare intr-o caseta interioara ; numarul si varietatea accesoriilor (perii, duze) ; dotarea cu dispozitiv de rulare pentru deplasarea usoara a aspiratorului dintr-o incapere in alta etc.


                  Caracteristici estetice

            Se refera la forma, care tinde sa devina aerodinamica, si la  culoare (alb-metalizat, gri-metalizat, rosu, albastru) care ofera clientilor posibilitatea sa aleaga dupa preferinte, infunctie de amonia cu celelalte obiecte din locuinta.


5.2. Clasificarea caracteristicilor de calitate

                  Clasificarea caracteristicilor de calitate se poate face dupa mai multe criterii :
A) Dupa natura caracteristicilor sau dupa aportul pe care le au proprietatile la serviciul ce-l indeplinesc marfurile in timpul utilizarii la consumator :
                  1) Caracteristici tehnico-functionale :
                                   -tehnice : puterea maxima a motorului, puterea de absorbtie (depresiune maxima), debitul de aer, capacitatea sacului, capacitatea de curatire a prafului si a firelor de pe covor, dimensiunile carcasei etc.’
                                   -functionale : fiabilitatea, durabilitatea, mentenabilitatea ;
                  2) Caracteristici psihosenzoriale :
                                   -estetice : forma, culoarea ;
                  3) Caracteristici ergonomice si ecologice
                                   -ergonomice : reglarea electronica a puterii, dotarea cu senzori care indica gradul de umplere a sacului, dispozitiv de strangere a cordonului de alimentatie etc. ;
                                   -ecologice :nivelul de zgomot, numarul filtrelor etc. 
B) Dupa ponderea pe care o au in stabilirea calitatii :
                  1) Caracteristici critice : functionabilitatea ;
                  2) Caracteristici importante :
                                   -principale : puterea maxima a motorului, depresiunea maxima, debitul de aer, capacitatea de curatire a prafului si a firelor de pe covor, capacitatea sacului etc. ;
                                   -secundare : nivelul de zgomot, lungimea cordonului de alimentare, forma, culoarea etc.
                  3) Caracteristici minore : dotarea cu dispozitiv de strangere a cordonului de alimentare, marimea si pozitionarea butonului ON/OFF etc.
C) Dupa caracterul direct sau indirect proportional cu calitatea produsului :
                  1) Direct proportionale : puterea maxima a motorului, depresiunea maxima, debitul de aer, numarul de accesorii, numarul filtrelor, lungimea cordonului, capacitatea sacului, capacitatea de curatire a prafului si a firelor de pe covor etc.
                  2) Indirect proportionale : greutatea, nivelul de zgomot.
CAPITOLUL 6

Metode de evaluare si ierarhizare a produselor firmelor concurente

6.1. Tabelul caracteristicilor de calitate

                  Caracteristicile marcilor de aspiratoare alese in vederea realizarii analizei comparative sunt prezentate succint in tabelul urmator. Produsul etalon a fost considerat aspiratorul de praf marca Philips, deoarece are cele mai bune performante.


Varianta produs
ETA
Rowenta
Moulinex
Panasonic
Hoover
Philips
Car. d.p. cu calitatea
Flux de aer (l/s)
55
36
37
35
35
45
Putere maxima W
1250
1300
1600
1300
1300
1400
Capacitate sac (l)
3,3
5
3
4,5
3,5
4
Nr. filtre
2
6
3
6
4
5
Nr. accesorii
5
5
3
3
4
5
Lungime cordon (m)
6
7,5
7
5,5
8,2
8,5
Culoare
9
9
8
9
9
10
Design
7
10
9
9
8
10
Car i.p.cu calitatea
Greutate
6,7
6
5,9
6
6,2
5,9
Nivel de zgomot
68
67
66
68
69
64


6.2. Metoda expertizei pentru calculul ponderii caracteristicilor


EVALUARE EXPERTI
Si
Pi=Si/T
E1
E2
E3
E4
E5
E6
E7
C1
8
9
7
10
8
7
9
58
0,118
C2
9
8
7
8
9
7
6
54
0,110
C3
8
10
9
7
5
6
7
52
0,105
C4
10
9
8
9
10
10
10
66
0,134
C5
6
3
4
3
5
4
3
28
0,057
C6
7
6
5
6
7
8
5
44
0,089
C7
5
6
7
6
7
5
4
40
0,081
C8
7
7
8
7
6
7
8
50
0,101
C9
6
5
7
6
8
7
6
45
0,091
C10
8
9
8
7
9
8
7
56
0,114

493
1


6.3. Metoda matricei patratice


C1
C2
C3
C4
C5
C6
C7
C8
C9
C10
T1
T1/T2
Pi
C1
1
1
1
0
1
1
1
1
1
1
9
9/55
0,16
C2
0
1
1
0
1
1
1
1
1
0
7
7/55
0,13
C3
0
0
1
0
1
1
1
1
1
0
6
6/55
0,11
C4
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
10
10/55
0,18
C5
0
0
0
0
1
0
0
0
0
0
1
1/55
0,02
C6
0
0
0
0
1
1
1
0
0
0
3
3/55
0,05
C7
0
0
0
0
1
0
1
0
0
0
2
2/55
0,04
C8
0
0
0
0
1
1
1
1
1
0
5
5/55
0,09
C9
0
0
0
0
1
1
1
0
1
0
4
4/55
0,07
C10
0
1
1
0
1
1
1
1
1
1
8
8/55
0,15
T2
55
55/55
1

                            6.4. Aplicarea indicatorului complex al calitatii

                  6.5. Ierarhizarea produselor in functie de rezultatele obtinute in urma calcularii indicatorului complex al calitatii

               In urma calcularii indictorului complex al calitatii pentru compararea celor 5 aspiratoare marcile ETA, Rowenta, Moulinex, Panasonic, Hoover fata de aspiratorul luat ca referinta Philips a rezultat urmatoarea ierarhizare:
                                  

                                  
Numar curent
Marca aspiratorului
Valoarea Icq
1
PHILIPS
1
2
ROWENTA
0.967
3
PANASONIC
0.953
4
ETA
0.892
5
MOULINEX
0.850
6
HOOVER
0.789

                  Din analiza datelor din tabelului de mai sus rezulta ca cele 5 sortimente de apiratoare luate in analiza isi mentin aceleasi pozitii fata de aspiratorul Philips luat ca referinta.

6.6. Grafice

1.     

Analiza comparativa a produselor in functie de caracteristica “fluxul de aer”


                  2. Analiza comparativa a produselor in functie de caracteristica “lungime cordon”
                 

3.Analiza comparativa a produselor in functie de caracteristica “design”


                  4. Analiza comparativa a produselor in functie de indicatorul complex al calitatii

BIBLIOGRAFIE

1.      STANCIU, ION si colaboratori
                  « Calimetrie », Editura Oscar Print, Bucuresti,1998
2.      STANCIU, ION
OLARU MARIETA
            « Bazele merceologiei », ASE, Bucuresti, 1992
                             3.   Prospectele firmelor producatoare de aspiratoare de praf : Philips, Rowenta                                    ETA, Panasonic, Moulinex, Hoover.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhiva