Оплаченная реклама

sâmbătă, 10 august 2013

Cauzele si consecintele participarii Romaniei la al doilea Razboi Mondial

Pierderile teritoriale din vara anului 1940, Basarabia, Nordul Bucovinei, Sudul Dobrogei si Nord-Estul Transilvaniei, vor influenta in mod decisiv situatia Romaniei ce se va verea acum obligata fie sa imbratiseze soarta Poloniei sau Cehoslovaciei, fie sa adere la o politica de mentinere a statului National, in granite temporal diminuate.
Participarea Romaniei la razboi alaturi de Germania si celorlalti aliati, fara a exista o aliata militara sau politica in acest sens, va fi rezultatul politicii conducatorului statului, General Antonescu, care va aprecia alaturarea de Germania drept singurul element pozitiv in cadrul relatiilor politice externe, fiindca Germania reprezenta la vremea respectiva singurul garant al unei noi ordini modiale.
Apropierea de Germania fusese NU INTELEG si investita chiar de regele Carol II, insa compromiterea acestuia atat infata democratiilor occidentale cat mai ales a Germaniei si Uniunii Sovietice, vor inlesni accederea la putere a generalului Antonescu, cunoscut opozant al regelui Carol al II-lea.
Aprecierea si consideratia dictatorului german vis-à-vis de generalul roman, vor fi esentiale pentru ramanerea acestuia la guvernare, si inlaturarea elementului legionar.
Intrarea in razboi a vost motivata si din punct de vedere ideologic, fiind considerata drept o cruciada impotriva comunismului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhiva