Оплаченная реклама

marți, 13 august 2013

Constientul si inconstientul.Invatatura lui S.Freud si neofreidismul.

În structura conştiinţei evidenţien două niveluri: conştient şi inconştient. Nivelul conştient include acele procese psihice de care noi ne dăm seama, le înţelegem, se găsesc în centrul atenţiei noastre. Inconştient - domeniu al psihicului ce constă dintr-o totalitate de procese, operaţii şi stări ce nu sunt reprezentate în conştiinţa subiectului. Acest domeniu a concentrat în sine pasiunile, motivele, năzuinţele sensul cărora este determinat de cerinţele şi necesităţile fiziologice. Aşadar nu orice acţiune este orientată conştient. Fenomenele inconştiente nu-s ceva misterios, enigmatic, ci tot aceea activitate a sistemului nervos superior care în momentul dat nu se găseşte în centrul atenţiei conştiente, nu se percepe şi resimte de individ. Unele şi aceleaşi procese psihologice pot să-şi schimbe modalitatea, ele pot să se transforme din conştiente în inconştient şi invers, între ele nu există un hotar denetrecut. Din punct de vedere fiziologic procesele inconştiente îndeplinesc un rol de protecţie a sistemului nervos, iau  sub controlul său acele funcţii care nu cer atitudinea creatoare şi participarea nemijlocită a conştiinţei (deprinderile, automatismele ş.a.).
O concepţie specifică despre inconştient a fost dezvoltată  de  S Freud (1856-1939), în care absolutiza inconştientul şi instinctele. După părerea lui in constiinta umana se pot evidentia 3 elemente:1.sinele-este inconstient si reprezinta un rezervor,un depozit,impulsuri,reprezentari arhaice si dorinte regulate;2.eu-este un elemen care se gaseste intre inconstient si constient,deriva din sine reprezentindul in viata reala.;3.supra-eul-este instanta superioara,depozit l valorilor,idealurilor si normelor morale.
Neofreudism – concepţie ce încearcă de a revedea ideile lui S.Freud în direcţia socializării lor. Reprezentanţii sunt A.Adler, C.G.Jung, E.Fromm, C.Horni ş.a. Ei neagă biologismul şi determinismul sexual freudian, mai puţină atenţie atrag factorului inconştient în comportamentul individului, dar mai mult se ocupă de rolul inconştientului în elucidarea fenomenelor sociale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhiva