Оплаченная реклама

miercuri, 21 august 2013

Cultura si civilizatia unitatea si deosebirea. Contradictiile civilizatiei contemporane

43.Cultura si civilizatia:unitatea si deosebirea.Contradictiile civilizatiei contemporane.
Desi dictionarele ne spun ca termenul ''relatie'' este sinonim termenului ''raport'', optam pentru ''relatie'' atunci cand privim (analizam) la un loc cultura si civilizatia
Cei mai multi dintre autori privesc relatia cultura-civilizatie ca pe un ''raport'' din matematica (cu numarator si numitor), sau din logica, unde in formula R (x, y), R reprezinta relatia, iar x si y termenii relatiei, din care x este antecesor (antecedent) si y succesor (succedent). Elementele care apartin antecedentului formeaza domeniul relatiei, iar cele care apartin (satisfac) succesorului formeaza codomeniul relatiei. Diferenta dintre autori se produce in momentul in care una dintre relate, cultura sau civilizatia, se afla la ''numitor'' si cealalta la ''numarator''.

a. Conceptiile care situeaza cultura la ''numarator'', in sensul ca ii confera acesteia intaietate si demnitate umana si rol determinant in raport cu civilizatia, vin indeosebi dinspre filosofie

b. Conceptiile care pun civilizatia la ''numitor'' vin dinspre o anumita categorie a ganditorilor de formatie istorica.

c. Intre cultura si civilizatie, spun unii autori, , nu poate fi un raport de fatala succesiune sau evolutie paralela absoluta, nici de subordonare sau incluziune, ci, mai degraba, o relatie de interactiune, doar mintea noastra le separa, in plan real constituind fenomene ingemanate.
___
a. Cultura este un proces de umanizare a naturii, se constituie prin dialog activ cu lumea in urma unei actiuni de individualizare, de personalizare. Accentul se pune pe dimensiunea interioara, pe traire si invatare, pe exercitarea aptitudinilor si energiilor spirituale individuale; autorul actului cultural este individul (creator si receptor de valori).

b. Civilizatia nu este nici dincolo, nici dincoace de cultura, ci este un mod de a fi al culturii, ''sensul activ si functional al culturii, domeniul actiunii, eficacitatii si pozitivitatii'', spune autorul pomenit. In timp ce corelatele fundamentale ale culturii sunt natura si omul, ale civilizatiei sunt societatea si omul. ''Cultura este rezultatul detasarii omului de natura, avand fata indreptata spre subiect; civilizatia este rezultatul insertiei omului in societate si are fata indreptata spre obiect''.

c. Civilizatia este prin excelenta opera colectiva, cultura este, prin definitie, creatie individuala, efort personal. Cultura presupune, ca geneza, o miscare de la natural la subiectiv, de la social si obiectiv la individual si subiectiv, civilizatia presupune o miscare inversa, de la individual-subiectiv la social-obiectiv.

d. Eforturile culturale individuale se condenseaza in valori, pe cand eforturile civilizatoare se intruchipeaza in bunuri. Nu toate valorile devin automat bunuri, evident, dar toate bunurile (materiale) sunt, intr-un fel sau altul, rezultatul realizarii valorilor. Civilizatia se naste si este rezultatul circulatiei si realizarii valorilor.

e. In planul individualitatii, al subiectivitatii, cultura este rezultatul educatiei, civilizatia fiind sistemul, organizat si institutionalizat, al educatiei.

Cultura constituie măsura dezvoltării personalităţii umane.Civilizaţia este măsura dezvoltării societăţii.Aceste două măsuri există numai în unitate dialectică.Cultura şi civilizaţia sînt concepte care au un fond comun alcătuit din ansamblul conştiinţelor şi al experienţei omeneşti din totalitatea achiziţiilor spiritului uman.Civilizaţia este cultura în acţiune,nu orice valoare culturală se concreşte în fapte de civilizaţie dar orice fenomen de civilizaţie presupune valori culturale deja constituite şi întruchipate în realizări umane susceptibile de generalizare şi transmitere în timp şi spaţiu.Gradul de civilizaie se apreciază nu numai după amploarea activităţii culturale,dar si de măsura în care patrimoniul cultural,artistic sau ştiinţific reprezintă în mod eficient un factor de transformare a condiţiilor externe de viaţă a oamenilor precum şi a resorturilor lor subiective de acţiune.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhiva