Оплаченная реклама

miercuri, 21 august 2013

Cunoasterea stiintifica,specificul si structura ei.Epistemologia.Paradigma stiintifica

30.Cunoasterea stiintifica,specificul si structura ei.Epistemologia.Paradigma stiintifica.
Cunoasterea stiintifica apare pe o anumita treapta a dezvoltarii societatii, urmarind descoperirea legilor, esentelor, structurilor profunde ale obiectului ei.Este specializata si utilizeaza un limbaj specific ca si aparatura tehnica adecvata. Are un character systematic si metodic, rezultatele sale fiind organizate in sisteme logice, autonome fata de obiect si avand continuturi cognitive desubiectivizate cu o semnificatie precisa.Detine mijloace si procedee proprii de testare si validare a cunostintelor, supunandu-se unor exigente logice si practic-experimentale de verificare.Creeaza obiecte si metodele abstracte al caror studiu duce la obtinerea unor cunostinte de mare valoare teoretica, practica si predictiva.
Teoria stiintifica, forma tipica si complexa a cunoasteriii stiintifice este un ansamblu organizat de cunostinte, de propozitii declarative cu o anumita valoare de adevar, strycturate intr-un sistem deductiv care explica si descrie unitare desfasurarea proceselor si fenomenelor, dintre-un domeniu oarecare al realitatii.Principalele  metode ake cunoasterii stiintifice cotemporane sunt: formalizarea, axiomatizarea si modelarea.
Epistemologia: teoria cunoaşterii ştiinţifice. Este o ramură a filozofiei care se ocupă cu originile, natura şi scopurile, metodele şi mijloacele cunoaşterii de tip ştiinţific. Epistemologia are la bază două întrebări: Ce este cunoaşterea ştiinţifică?, Cum este posibilă cunoaşterea ştiinţifică?

Obiectul epistemologiei

O primă operaţie a epistemologiei este distincţia intre cunoaşterea de tip comun, general-uman şi cunoaşterea ştiinţifică. Se consideră cunoaştere de tip ştiinţific, acea cunoaştere care are următoarele însuşiri:
1.Se îndepărtează de cunoaşterea comună şi de bunul simţ.
2.Descompune automatismele mentale generate de experienta cotidiană.
3.Matematizare.
4.Utilizarea metodelor speciale: modelarea, axiomatizarea, formalizarea etc.
5.Obţine ca produse, cunoştinţe cel puţin verificabile dacă nu verificate.
Epistemologia poate avea ca obiect cunoaşterea ştiinţifică în general fiind numită epistemologie generală.Cunoaşterea cunoaşterii ştiinţifice specializate constituie epistemologii particulare îndepărtându-se de reflecţia filozofică.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhiva