Оплаченная реклама

marți, 10 septembrie 2013

Determinismul si indeterminismul.Notiunea de lege.Clasificarea legilor.

Determinismul este o parte integrala a ontologiei.Esenta acestuia consta in recunoasterea existentei unor relatii de dependenta si de conditionare obiectiva a fenomenelor si evenimentelor.In cadrul determinismului se recunoaste ca universul nu este un haos total,dar configureaza o anumita ordine fata de diverse legaturi cauzale.Determinismul exprima caracterul determinat al fenomenelor prin ele insele si prin relatiile reciproce si le studiaza prin urmatoarele categorii:interactiunea,necesitatea,intimplarea,finalitatea si libertatea.
Indeterminismul -Concepţie antiştiinţifică, idealistă, care neagă existenţa legilor obiective ale dezvoltării, absolutizează întâmplarea, ignorând necesitatea, contestă principiul cauzalităţii şi afirmă că mersul lucrurilor şi activitatea oamenilor sunt expresia unei abstracte „libertăţi de voinţă”.
Legea- categorie filosofica care exprima raporturile esentiale necesare, generale, relativ stabile si repetabile intre laturile interne ale aceluiasi fenomen. Formele: - mecanice, fizice si chimice,-biologice propriu-zise; -psihologice, sociologice. Tipuri: - deductive si inductive.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhiva