Оплаченная реклама

marți, 10 septembrie 2013

Fetişismul

- după părerea lui Auguste Comte († 1857) şi John Lubbok († 1913), la baza originii religiei ar sta o formă inferioară de religiozitate, numită „fetişism”.
- cuvântul „fetişism” provine de la portughezul fetiço, termen prin care în secolul al XV-lea navigatorii portughezi desemnau talismanele, pe care populaţiile africane le purtau la gât şi pe care le adorau.
- pornind de la acest fapt, cercetătorii amintiţi au atribuit originea religiei acestor obiecte, afirmând că omenirea la începuturile ei ar fi fost fetişistă şi abia apoi s-a trecut la zeificarea şi personificarea lor.
- cu alte cuvinte, omenirea ar fi fost la început fetişistă, de unde ulterior ar fi trecut la starea politeistă şi apoi monoteistă.
- această ipoteză este greşită din  mai multe puncte de vedere.
- în primul rând nu a existat nici un popor cu o religie compusă numai din fetişi.
- în al doilea rând, fetişul rămâne numai o parte secundară în cadrul unei religii, ca o anexă artizanală şi nu prioritară.
- în fine, fetişismul nu se întâlneşte la populaţiile foarte înapoiate, deci nu este generalizat la toate popoarele numite primitive.
- fetişul deci este elementul care redă ceva din persoana divină, ca un remember al acesteia, însă aceasta trebuie să fi existat înaintea lui, de vreme ce este doar o amintire a acelei Realităţi supreme.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhiva